bolletjes

Nieuws

Hoe een weiland nabij de stad één van Arnhems bekendste wijken werd: de Geitenkamp

Ruim honderd jaar geleden is Arnhem een stuk kleiner. Dat de gemeente daarom rond 1920 besluit om ruim 1000 woningen te bouwen in een weiland een paar kilometer verderop, komt dan ook als verrassing. Vooral door de locatie, want het nieuwe aantal woningen heeft alles te maken met de woningnood die op dat moment in Arnhem heerst.

De binnenstad van Arnhem is vol, richting Velp en Oosterbeek worden vooral villa’s gebouwd en grote percelen tegen de binnenstad aan zijn er eigenlijk niet. Dan maar buiten het centrum, op een groot stuk land dat de gemeente Arnhem onverwachts kan kopen. Er staan twee boerderijen: de Schuttersberg én de Geitenkamp.

Meer fabrieken, te weinig woningen

Stel je voor. Het is begin 1900. Door de wereldwijde industrialisatie is ook Arnhem aan het veranderen. Langzaam maar zeker breidt de stad zich uit. Arnhem heeft inmiddels een treinstation met verbinding naar het westen én een aantal tramlijnen. De toenemende vraag naar arbeiders voor de fabrieken in en rondom de stad, én de wens om de leefomstandigheden te verbeteren, vraagt om innovatie. De oplossing? Een nieuwe wijk, net buiten Arnhem. 

De gemeente streeft naar het ontwerp van een tuindorp; een populair stedenbouwkundig idee uit die tijd. Een op zichzelf staande wijk met eigen voorzieningen. Vlakbij de stad, maar wel met de voordelen van het platteland: frisse lucht en ruimte. Kortom, een gezondere leefomgeving. 

Van weiland naar tuindorp

Maar het bouwen van de wijk blijkt nog niet zo eenvoudig. Door de - in de ijstijd ontstane - stuwwallen in het gebied, zijn er grote hoogteverschillen die nu nog steeds zichtbaar zijn. Toch slaagt de gemeente Arnhem er samen met verschillende woningcorporaties in om een geschikte wijk te bouwen. Tussen 1920 en 1930 ontstaat er een dorp in de stad: de Geitenkamp. Of zoals de Arnhemmers het in de volksmond noemen: de Geitenbult. Vernoemd naar één van de voormalig boerderijen in het gebied. Een zelfstandige wijk met een marktplein, winkeltjes, scholen, een kerk én een tramverbinding naar de stad. 

Tramlijn 4 naar de Geitenkamp. (Bron: Gelders Archief)

De komst van moderne woningen

De Geitenkamp is een gevolg van de toenemende vraag naar woningen voor arbeiders die in de buurt van de Arnhemse fabrieken moeten wonen. Bestaande arbeiderswoningen, zoals die in Klarendal, zijn in die tijd vaak armoedig en klein. Krotwoningen, waar de hygiëne ver te zoeken is. De nieuwe woningen zijn dan ook een welkome verademing voor de meeste arbeiders. Ineens zijn de woningen een stuk moderner. Er is gas, water, elektriciteit, een tuin én een stuk meer licht in huis dan voorheen.  

Wist je dat de Geitenkamp een van de eerste tuindorpen in Nederland is? Samen met een aantal andere projecten uit die tijd behoort het tot de pioniers van tuindorpen in ons land. De eerste tuindorpen zijn dan ook zeker een voorbeeld voor de woningbouw die volgt. 

Een bijzondere wijk 

De Geitenkamp bestaat inmiddels zo’n 100 jaar en voelt inmiddels allang niet meer zo ver van het centrum als in 1920. De tramlijn mag dan vervangen zijn door een trolleybus, de ov-verbinding is er niet minder om. Kortom, een fijne, dorpse wijk om in te wonen. En, niet onbelangrijk, één van de beschermde stadsgezichten van Arnhem. Met name vanwege de voormalig voorbeeldfunctie én de architectuur van de wijk. Een groot gedeelte van woningen is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, wat het geheel een bijzondere uitstraling geeft. Elementen van die architectuurstroming zie je bijvoorbeeld ook terug in het poortgebouw, dat grenst aan het marktplein en iconisch is voor de Geitenkamp.

De poort aan het marktplein rond 1927-1930. (Bron: Gelders Archief)

Dorps wonen in de stad

Een wijk met een lange, mooie geschiedenis dus, maar hoe is het om nu op de Geitenkamp te wonen? Onze makelaar Martijn komt er regelmatig.

‘De Geitenkamp is een wijk met karakter. Niet alleen door haar bijzondere uitstraling met veel hoogteverschil, ook door de heersende ons-kent-ons-mentaliteit, waardoor je je als wijkbewoner altijd gezien voelt. Met voorzieningen als winkels en sportgelegenheden op loopafstand biedt de Geitenkamp veel gemak. Een wijk in ontwikkeling die steeds meer divers wordt. Een fijne en rustige plek om te wonen.’

Wonen On The Hill

Net als vrijwel iedere wijk, is ook de Geitenkamp in ontwikkeling. Zo wordt er momenteel hard gewerkt aan een modern en energiezuinig complex met 19 koopappartementen, precies op de grens van de Geitenkamp en Monnikenhuizen. Boven op de ‘bult’, aan de rand van de stad en omringd door groen. Niet alleen Park Klarenbeek, Park Angerenstein en Hoogte 80 zijn om de hoek, ook De Hoge Veluwe mag je met recht je achtertuin noemen. Zie je jezelf wel wonen On The Hill? Er zijn nog een paar appartementen beschikbaar. Neem contact op met onze nieuwbouwafdeling voor meer informatie. 

 

Bronnen:

bolletjes

WILLEMSEN MAKELAARS ZOEKT VOOR U

Maak een zoekopdracht aan